A központi szellőzés szerepe és fontossága a lakóépületekben

A központi szellőzés egy olyan épületgépészeti rendszer, amelynek célja a friss levegő folyamatos biztosítása és a használt levegő hatékony eltávolítása a lakóépületekből. Ez a rendszer kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges és kényelmes lakókörnyezet kialakításában. A központi szellőzés nem csupán a levegő cseréjéről szól, hanem a páratartalom, a hőmérséklet és a levegőminőség szabályozásáról is gondoskodik.

A lakóépületekben alkalmazott központi szellőzési rendszerek számos előnnyel járnak, például javítják a beltéri levegőminőséget, csökkentik az allergén szennyeződéseket, és növelik az egész lakásban a kényelmet. Emellett segítenek az energiahatékonyság növelésében is, mivel biztosítják a hatékony hő- és páratartalom-szabályozást.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan működik a központi szellőzés a lakóépületekben, milyen előnyei vannak, hogyan épül fel és hogyan működik. A központi szellőzés megfelelő tervezése és üzemeltetése kulcsfontosságú az egészséges és kényelmes lakókörnyezet megteremtéséhez.

A központi szellőztetés számos egészségügyi előnnyel járhat. Vegyük is sorba:

  1. Jobb beltéri levegőminőség: A központi szellőztető rendszerek folyamatosan cserélik a levegőt a lakóépületben, így segítve a friss levegő beáramlását és a használt levegő eltávolítását. Ennek eredményeként csökken a beltéri szennyeződések, allergének, por és más potenciálisan káros anyagok koncentrációja, ami javítja a beltéri levegőminőséget.
  2. Csökkentett páratartalom: A megfelelően működő központi szellőztető rendszerek segítenek a belső páratartalom szabályozásában. Túlzott páratartalom esetén a penész és gombák kialakulásának kockázata nőhet, ami allergiás reakciókat és légúti problémákat okozhat. A szellőztetés segíti a nedvesség eltávolítását, így csökkentve ezeket a kockázatokat.
  3. Allergiák csökkentése: A rendszeres szellőztetés segíthet csökkenteni az allergének, például a pollen, az állatszőr vagy a poratkák koncentrációját a levegőben. Ez különösen fontos az allergiás emberek számára, akiknek a tünetei enyhülhetnek, ha tiszta és friss levegőt lélegeznek be.
  4. Vírusok és baktériumok eltávolítása: A megfelelő szellőztetés hozzájárulhat a vírusok és baktériumok számának csökkentéséhez a levegőben. Ez különösen fontos lehet fertőzések, például az influenza vagy a COVID-19 megelőzése szempontjából, mivel a friss levegő beáramlása segíthet elkerülni a fertőző ágens koncentrációjának növekedését.
  5. Jobb alvásminőség: A friss, tiszta levegő segíthet javítani az alvásminőséget. A megfelelő szellőztetés révén a lakóépületben a levegő friss marad, ami segít elkerülni az alvászavarokat és javítani az általános alváskomfortot.

Ezek az egészségügyi előnyök jól demonstrálják, hogy a központi szellőztetés nemcsak a lakók kényelmét és energiahatékonyságát javítja, hanem hozzájárul az egészséges lakókörnyezet kialakításához és fenntartásához is.

A központi szellőztetés másik fontos előnye az energiahatékonyság. Sok központi szellőztető rendszer tartalmaz hővisszanyerő egységet. Ezek az egységek segítségével az elhasznált, elszívott levegő a hőjét átadja egy lemezes hőcserélőn keresztül a beszívott frisslevegőnek, így minimalizálva a fűtési vagy hűtési rendszerek terhelését. Az egyes szellőztető gépek akár 90 % hatásfokkal is rendelkezhetnek. Nagy előnye az ablakon át történő szellőztetéssel szemben, hogy nem hűti, vagy melegíti fel az adott helyiséget vagy épületet.

A központi szellőztető rendszerek lehetővé teszik a légáramlás pontos szabályozását és optimalizálását az egész lakóépületben. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szellőztetnek, amikor szükséges, és olyan helyeken, ahol szükséges, így minimalizálva az energiaveszteséget.

A modern központi szellőztető rendszerek általában energiahatékony ventilátorokat használnak (EC), amelyek alacsonyabb energiafogyasztással működnek, miközben hatékonyan mozgatják a levegőt.

Sok központi szellőztető rendszerhez olyan intelligens vezérlőrendszerek tartoznak, amelyek automatikusan szabályozzák a szellőzési folyamatokat az aktuális belső és külső körülmények alapján. Ez az energiahatékonyságot tovább javíthatja, mivel az energiát csak akkor használja, amikor valóban szükséges.

Összességében a központi szellőztető rendszerek energiahatékonyabbak lehetnek, mint az egyes szobákban vagy ablakokon keresztül történő szellőztetési módszerek. Ezek a rendszerek képesek optimalizálni a légáramlást és a hővisszanyerést, valamint energiahatékony ventilátorokat és intelligens vezérlőrendszereket használnak a hatékonyabb működés érdekében.

Hogyan működik és hogyan épül fel a központi szellőztetés?

A központi szellőztető rendszerek általában egy összetett hálózatból állnak, amely magában foglalja a légcsatornákat, elosztókat, szelepfogadókat, a ventilátorokat (szellőzőgépet), a szűrőket és egy vezérlő egységet. Ezek a rendszerek lehetnek egyszerűbb kialakításúak, például egyetlen központi ventilátorral, vagy komplexebb rendszerek is lehetnek, amelyek több zónát vagy szobát külön-külön kezelnek.

1. Légcsatornák:

A központi szellőztető rendszer lényegében egy légcsatornákból álló hálózat, amelyen keresztül a levegő áramlik be, illetve távozik az épület különböző részeiből. Ezek a légcsatornák lehetnek rugalmas vagy merevek is. Leggyakrabban műanyag, flexibilis légcsatornákat használ a szakma. A legjellemzőbb méret a 75 mm-es átmérő. A légcsatornák belső felülete különböző bevonatokkal van ellátva az antisztatikus és antibakteriális képesség elérése végett. Légcsatornákat jellemzően álmennyezetben, monolit födém szerkezetben, padlószigetelés rétegrendben vezetik.

A központi szellőzőgép és az elosztók közötti szakaszokhoz több fajta légcsatornát is használhatunk. Jellemző az úgynevezett ISOPIPE légcsatorna, ami hőszigetelt és hangszigetelt is egyben. Anyaga polipropilén, antisztatikus, nehezen gyulladó. Sűrűn használatosak a különbféle spirálkorcolt termékek is. A SPIKO csövek jellemzően horganyzott acélból készülnek, falvastagságuk keresztmetszet függvényében változik. A hozzátartozó idomok lehetnek préselt, gumitömítéssel ellátottak és hajlított kivitelűek. Illesztéseknél aluszalag használata javasolt. A jó hang- és hőszigetelés végett gyakran alkalmazzák az úgynevezett Sonoflex vagy Westerform csöveket. Ezek a csövek kiváló hangszigeteléssel rendelkező csövek, flexibilitásuk miatt könnyű kezelhetőséget, egyszerűbb szerelést eredményeznek. Rendszerint alumíniumból készülnek, amit szálasszigeteléssel borítanak be.

2. Ventilátorok:

A rendszer működtetéséhez ventilátorokra van szükség, amelyek segítik a levegő áramlását a légcsatornákban. Ezek a ventilátorok, ha egy lakásszellőztető rendszerről beszélünk, a központi szellőzőgép részeként jelennek meg. Az „EC ventilátor” (elektronikus kommutáció) kifejezés általában az energia-takarékos AC ventilátorok jelölésére használatos. Valójában ezek (kefe nélküli) DC ventilátorok AC/DC modullal és egyéb elektronikákkal szerelve. Az EC ventilátorok hatásfoka elérheti a 90%-os hatásfokot is, fogyasztásuk pedig akár 50%-al alacsonyabb lehet a hagyományos AC ventilátorokénál.

3. Központi szellőztető gép:

A központi szellőztetőgép fő feladata az, hogy szabályozza a levegőáramlást az épületben. Általában egy ventilátorból, szűrőkből, hővisszanyerőből és egy vezérlő egységből áll. A ventilátor felelős a levegő mozgatásáért, hővisszanyerő a hőátadásról míg a szűrők tisztítják a levegőt a szennyeződésektől, például a por, pollen vagy szennyező anyagoktól.

A központi szellőztetőgép működését általában egy vezérlő egység irányítja. Ez a vezérlő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szabályozzák a légáramlást, a sebességet és más paramétereket az igényeknek megfelelően.

Kivitel szerint lehet vertikális és horizontális, falra szerelhető, illetve mennyezeti gép.

Fő kiválasztási szempont a megmozgatott légmennyiség. Ehhez szükséges az adott épülethez légmennyiség kalkulációt végezni. Az ökölszabály szerint 1/h légcsereszámot kell alkalmazni lakóépületnél, ami azt jelenti, hogy az épületünk szellőztetett légtérfogatát egyszer áttudja öblíteni egy óra alatt.

A központi egységünk tartalmazza a már említett ventilátorokat, durva és finom szűrőket (F4, G4), hővisszanyerő egységet, vezérlő elektronikát, bizonyos típusoknál elé- és utófűtő egységet, bypass-ágat.

4. Szűrők:

A központi szellőztető rendszernek szűrőkkel kell rendelkeznie annak érdekében, hogy megtisztítsa a beáramló levegőt a por, pollen, allergének és egyéb szennyeződések felől. Ezek a szűrők megakadályozzák, hogy a káros anyagok bejussanak az épületbe, és hozzájárulnak a levegőminőség javításához. A friss levegő beszívás oldalon egy durva szűrőt (G4) szoktak elhelyezni a gyártók. A befúvás oldalon általában egy finom szűrőt (F4) van elhelyezve. Ezeket érdemes ellenőrizni, cserélni a gyártók által megadott időközönként vagy berendezés jelzése esetén. Ezen felül elhelyezhetőek különféle szűrőrendszerek, amik szag, pollen, baktérium szűrést is lehetővé tesznek.

5. Hővisszanyerő egység:

A legtöbb központi szellőztető rendszer hővisszanyerővel is rendelkezik. Ez a rendszer lehetővé teszi a kiáramló meleg levegő hőjének visszanyerését, és azt felhasználja a beáramló friss levegő felmelegítésére. Ezáltal csökkenthető a fűtési költség és növelhető az energiahatékonyság.

A hővisszanyerő lehet sima lemezes hőcserélő műanyag vagy fémelválasztó lamellákkal. Ebben az esetben csak hőátadás van, nedvesség átadás nincs. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az entalpiás hővisszanyerő. Ezzel a típusú hővisszanyerővel a hőátadás mellett nedvességátadás is történik. Ebben az esetben az elválasztó lamellák speciális membrántechnológiás műanyagból készülnek, így a víz át tud diffundálni a másik oldalra, ahol a frisslevegő áramlik be az épületbe. A hőcserélő által visszanyert pára a beszívott friss levegővel visszajut az épületbe. Az entalpia hőcserélő télen segít a páratartalom megtartásában, nyáron pedig a frisslevegő többlet páraterhelését képes csökkenteni, amennyiben a lakásban a relatív páratartalom alacsonyabb. Ez a nyári szárító hatás főleg akkor jön jól, ha van felülethűtésünk az épületben, de csak addig működik, amíg a bejövő levegő magasabb hőmérsékletű, mint a lakásban lévő, hiszen hűvösebb szabadtéri hőmérsékletnél by-pass állásba kapcsol a gép – kiveszi a részét a hűtésből free-cooling szolgáltatással – és ekkor a frisslevegő megkerüli a hőcserélőt, tehát az entalpia hatása ki lesz kapcsolva.

6. Vezérlő egység:

A modern központi szellőztető rendszerek általában egy vezérlő egységgel vannak ellátva, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szabályozzák a rendszer működését. Ez a vezérlő egység lehetőséget biztosít a légáramlás sebességének, a hőmérsékletnek és más paramétereknek a beállítására, hogy megfeleljen az adott igényeknek és körülményeknek.

A központi szellőztető rendszer általában egy előre meghatározott időpontban vagy a felhasználók igényei szerint működik. A ventilátorok beindulnak, és a levegő kezd áramlani a légcsatornákban. A szűrők megtisztítják a levegőt, mielőtt az belépne az épületbe, így biztosítva a friss, tiszta levegőt az egész ingatlanban.

A szabályozhatóság lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék a légáramlást és más paramétereket az épület különböző részein. Így mindenki számára lehetőség nyílik a saját igényeinek és kényelmének megfelelő környezet kialakítására. A központi szellőztetés rendszerei jelentős előnyökkel járnak az épületek számára, beleértve az egészséges levegőt, az energiahatékonyságot és a kényelmes környezetet. Fontos azonban megfelelő tervezés és karbantartás, hogy a rendszer hosszú távon hatékonyan működjön és teljes potenciálját kihasználja.

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos a klíma szakszerű karbantartása?

Klímaberendezés tisztítása fontos szerepet játszik a hatékony működés és az egészséges levegő minőségének fenntartásában. Ezért nem mindegy, hogyan és mennyiszer végezzük el klímaberendezésünkön a tisztítást, karbantartást. Már a cikk elején leszögezném, hogy a klíma karbantartás és tisztítása nem ugyan az! Klíma szakszerű tisztítása Klímaberendezésünk tisztítása több szempontból is elengedhetetlen. Mivel a kültéri egységünk a szabadban […]

Megéri a hőszivattyú?

Mivel a jelenlegi energiapolitika a zöld átállás mellett tette le a voksát, nincs kétség afelől, hogy a hőszivattyúk felváltják a fosszilis energiával működő fűtéstechnikai berendezéseket. A fiatalabb generációk egyre tudatosabbak és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fenntarthatóság, környezettudatosság, karbonlábnyomunk csökkentése. Az új energetikai szabályozásokban megadott kötelező megújuló energia rész arány is arra segít következtetni, hogy […]