Miért fontos a klíma szakszerű karbantartása?

Klímaberendezés tisztítása fontos szerepet játszik a hatékony működés és az egészséges levegő minőségének fenntartásában. Ezért nem mindegy, hogyan és mennyiszer végezzük el klímaberendezésünkön a tisztítást, karbantartást. Már a cikk elején leszögezném, hogy a klíma karbantartás és tisztítása nem ugyan az!

Klíma szakszerű tisztítása

Klímaberendezésünk tisztítása több szempontból is elengedhetetlen. Mivel a kültéri egységünk a szabadban helyezkedik el, különbféle szennyeződések rakódhatnak rá. Porok, falevél, különböző növények termései, bogártetemek, stb. Ezek eltömítik a kondenzátor lamellái között lévő réseket, így nem tud hatékony lenni a hőcsere. Ezzel romlik berendezésünk hatékonysága, bizonyos esetekben készülékünk kiáll hibára. Egy szakszerű tisztítás a kültéri egység áramtalanításával kezdődik, majd eltávolítjuk a tisztítást akadályozó burkolatokat. Ez után egy magasnyomású mosóval alaposan lemossuk a kondenzátort és csepptálcát. Érdemes az elektromos panelt is átnézni. Magyarországon egyre nagyobb számban megjelenő poloskák rendszerint befészkelik magukat kültéri egységünk burkolatai alá. A poloskák savas nedvei kárt tehetnek a vezérlő panel nyáklapján.

Beltéri egység tisztítása legalább olyan fontos, mint a kültéri egységé. Mivel a beltéri egységünk működés közben a helyiség levegőjét magán átkeringteti, a levegőben lévő szennyeződések, porok eltömítik a szűrőt, elpárologtató lamellaközeit. Továbbá hűtés üzemben az elpárologtató felülete nedvessé válik, ami így tökéletes környezet különbféle baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak. Beltéri egység tisztításának is az első lépése az áramtalanítás. Ezt követi a burkolat, majd szűrők eltávolítása. A szűrőket meleg, mosószeres vízzel alaposan lekell mosni. Az elpárologtatót, mókuskereket(ventilátort) több fajta módszerrel szokták tisztítani, fertőtleníteni. Használható különbféle aeroszol, amivel befújják az elpárologtatót, majd a gyártó által meghatározott idő elteltével a berendezést el kell indítani nyitott ablakok mellett. Így a vegyszer a készüléket átjárja, fertőtleníti. Az igazán szakszerű módszer, amit cégünk is preferál a mosózsákos öblítés. Ebben az esetben a szét szerelt beltéri egységre egy mosózsákot húzunk és ahogy a kültéri egységet itt is egy magasnyomású berendezéssel átmossuk a készüléket. A mosó berendezésbe egy fertőtlenítő adalékot szoktunk tölteni. Ezzel a módszerrel újszerű állapotba hozható a készülék.

A tisztítás gyakorisága nagyban függ a berendezés elhelyezkedésétől. Ha például egy konyha helyiségbe vagy üzlethelyiségbe van elhelyezve, nagyobb a szennyeződés terhelés, így gyakrabban kell tisztítani. Nagyban függ továbbá az üzemidőtől. Ha csak hűtésre használjuk, elég lehet hűtési szezon elött tisztítani, fűtünk is vele, mindenképp javasolt szezonváltáskor is tisztíttatni. A szűrök tisztításához nem szükséges szakember, javasolt havonta egyszer lemosni.

Klíma szakszerű karbantartása

A klíma karbantartás a készülék garancia megtartásához elengedhetetlen. Ehhez a gyártók karbantartási előírásait el kell végezni. Először szemrevételezni kell a készüléket, hogy van-e rajta mechanikai sérülés. Meg kell vizsgálni, hogy a kalorikus csövek, elektromos kábeleken nincs-e sérülés. Ellenőrizni kell az elektromos bekötéseket, szükség esetén a rögzítő csavarokat meg kell húzni. Szükséges ellenőrizni a készülék kompresszorának áramfelvételét és össze kell hasonlítani a gépkönyvben a gyártó által meghatározott értékkel. Magasabb áramfelvétel hűtőközeg hiányra utalhat. Ellenőrizni kell a hűtőköri nyomásokat és hőmérsékleteket, melyeket szintén a gyártó által megadott értékekkel össze kell hasonlítani. A karbantartásról jegyzőkönyvet kell kiállítani, hogy igazolni tudjuk ennek elvégzését.

Összességében a klímaberendezés rendszeres tisztítása és karbantartása nemcsak a berendezés hatékonyságát és élettartamát növeli, hanem a környezetben lévő levegő minőségét is javítja, ami az egészségünkre is pozitív hatással van.

Kapcsolódó cikkek

A központi szellőzés szerepe és fontossága a lakóépületekben

A központi szellőzés egy olyan épületgépészeti rendszer, amelynek célja a friss levegő folyamatos biztosítása és a használt levegő hatékony eltávolítása a lakóépületekből. Ez a rendszer kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges és kényelmes lakókörnyezet kialakításában. A központi szellőzés nem csupán a levegő cseréjéről szól, hanem a páratartalom, a hőmérséklet és a levegőminőség szabályozásáról is gondoskodik. A […]

Megéri a hőszivattyú?

Mivel a jelenlegi energiapolitika a zöld átállás mellett tette le a voksát, nincs kétség afelől, hogy a hőszivattyúk felváltják a fosszilis energiával működő fűtéstechnikai berendezéseket. A fiatalabb generációk egyre tudatosabbak és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fenntarthatóság, környezettudatosság, karbonlábnyomunk csökkentése. Az új energetikai szabályozásokban megadott kötelező megújuló energia rész arány is arra segít következtetni, hogy […]