Hőszivattyú

Vállalkozásunk egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a hőszivattyúhoz köthető. Az elmúlt évek energia válsága, az egyre környezettudatosabb társadalom, a különböző építési jogszabályoknak köszönhetően egyre nagyobb kereslet van a hőszivattyúra lakossági és az ipari szegmensben is. A hőszivattyú korunk egyik leghatékonyabb, leggazdaságosabb hőtermelőjévé vált. Cégünk megoldást kínál lakossági, illetve ipari szegmensben is, legyen szó értékesítésről, tervezésről, telepítésről vagy karbantartásról.

Kapcsolat

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan hűtő/fűtő berendezés, ami az egyik oldalról (környezeti levegő, talaj) kivont hőt a másik oldalra szállítja. A hőszivattyú a természetben elérhető energiát hasznosítja fűtésre, használati melegvíz előállításra, hűtésre is hagyományos tüzelőanyagok felhasználása nélkül. Hőszivattyú hűteni is képes az életterünket. Ilyen esetben hőszivattyú fordított üzemmódban működik, vagyis ebben a funkciójában nem fűti, hanem hűti az otthonunkat, mindezt úgy, hogy a fűtési rendszerünkben (felülethűtés, fan-coil, stb.) nem melegvizet keringtet, hanem hideget. Megfordítva a körfolyamatot, a házból vonja el a hőt és vezeti a szabadba.

A hőszivattyú többféle közegben lévő energiát is képes hasznosítani, ez lehet föld, talajvíz vagy levegő. A fűtéshez szükséges melegvíz vagy meleg levegő előállítására igen alacsony környezeti hőmérséklet (akár -20°C) esetén is képes a hőszivattyú, így kis hazánk hőmérsékleti viszonyai között is gazdaságosan üzemeltethető.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyúnak négy fontos alkotóeleme van: kondenzátor, expanziós szelep, elpárologtató és kompresszor.
A folyamat kezdetén a hűtőközegünk folyékony halmazállapotban van, hőmérséklete a környezeti hőmérsékletnél jóval alacsonyabb. Hőmérséklete hűtőközeg típustól függően -10°C környezeti hőmérsékletnél akár -30°C is lehet, így hőt tud elvonni a környezettől (Termodinamika I. tétele). Hűtőközegünk hőmérséklet és nyomás hatására képes halmazállapotot váltani, folyékonyból gáz lesz amint növeljük a hőmérsékletet. Az elpárolgással újabb hőenergiát vonhatunk ki a környezetből.

Ez a gáz halmazállapotú hűtőközeg jut el a kompresszorba, aminek segítségével összenyomjuk a közeget. Ennek hatására felmelegszik és így továbbítjuk a kondenzátorba.
A kondenzátor egy hőcserélő, aminek egyik oldalán a fűtővizünk a másik oldalán a hűtőközegünk kering. Az ide érkező meleg hűtőközegünk hőt ad át a fűtővíznek így le is kondenzál. Itt szintén felhasználjuk a halmazállapot-változáskor keletkező, úgynevezett kondenzációs hőt.
Ezt követően egy expanziós szelepen (adagoló) keresztül a hűtőközeg a kültéri egységbe távozik (elpárologtató) és a folyamat kezdődik előről.

Hőszivattyú típusai
⦁ levegő-víz hőszivattyú
⦁ víz-víz hőszivattyú
⦁ levegő-levegő hőszivattyú (klímaberendezések)

Hőszivattyú típusai
⦁ osztott rendszerű (split)
Áll egy kültériből és egy beltéri egységből. Kalorikus szerelést igényel. A kültéri egységbe helyezkedik el a kompresszor, kondenzátor és expanziós szelep.
⦁ monoblokk
Csak egy kültéri egységből áll, ami tartalmazza a teljes hűtőkört, így nincs szükség kalorikus szerelésre.
Vállalkozásunk levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúkkat értékesít és telepít.

Kapcsolat

  5CS Group

  Korlátolt felelősségű társaság

  Székhely:

  7400 Kaposvár Széna utca 18.

  Adószám:

  29044906-2-14

  Cégjegyzékszám:

  14-09-318120

  Céget nyilvántartó cégbíróság:

  Kaposvári Törvényszék Cégbíróság

  Válogass minőségi hőszivattyúink közül!

  Panasonic / LG / Cascade / TCL